HTML

Északország zenéi

Érdekes, népszerű, népszerűtlen, újszerű vagy épp tradicionális észak-európai zenék, amik itthon kevéssé ismertek

Friss topikok

Linkblog

Kari Tapio és a finn tangó

2010.12.30. 22:30 dap

Ami nálunk a táncdal, az a finneknél a finn tangó. A műfaj az 1930-as évekből ered, amikor az argentin vándorzenészek által Európába behozott tangóműfaj Finnországba is betette lábát, és olyan népszerűvé vált, hogy hamarosan a finn zenészek is felfedezték maguknak a dallamos tánczenében rejlő lehetőségeket, és saját nyelvükön is elkezdtek énekelni. A műfaj olyan sikeresen intézményesült a finn kultúrában, hogy 1985 óta minden évben nagyszabású tangófesztivált rendeznek, amely a legrégebb óta működő ilyen fesztivál a világon.
 

A finn tangó műfajának egyik legnagyobb ikonja Kari Tapio, aki 2010 decemberében halt meg egy teljesen váratlan szívroham miatt, pályája így befejezetlen - bár sikerei csúcsán már túl volt, népszerűsége a vele öregedők közt töretlen volt. A fiatalok szemében inkább egy amolyan finn Korda György lehetett, de az intézményes kultúra elismerése miatt nem volt olyan nagy céltáblája a viccelődéseknek, de hozzá kell tennünk, nem is égette le magát -általában élőben, zenekarral énekelt. Már a '60-as években zenélt, de igazi népszerűségre 1976-ban, a Laula kanssain (énekelj velem) című dallal tett szert, amely egyébként a Jackpot zenekar Sing My Love Song című dalának finn nyelvű változata. Tapio egész pályafutása során szívesen énekelte külföldi dalok finn nyelvre fordított verziót, sok dalt vett át Johnny Cash-től, Kris Kristofferssontól, de például Cohen Dance Me To The End of Love című dalát is feldolgozta. Legismertebb feldolgozása talán az emblematikus L'italiano finn változata, az Olen suomalainen (Finn vagyok).

Végül nézzük meg Tapio egy saját dalát, ami 1995-ös, leghíresebb lemezének címadó dala. A felvétel 2008-as, a dal címe pedig Myrskyn jälkeen (Vihar után)
 

felhasznált forrás: wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: finn kari tapio finn tangó

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr182548670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása