HTML

Északország zenéi

Érdekes, népszerű, népszerűtlen, újszerű vagy épp tradicionális észak-európai zenék, amik itthon kevéssé ismertek

Friss topikok

Linkblog

Egy majdnem kihalt nyelv életben tartói: a Tuļļi Lum

2011.01.01. 20:20 dap

Nem véletlenül a Tuļļi Lum zenekar bemutatásával kezdjük 2011-et, e bejegyzés apropója, hogy 2011 a lív nyelv és kultúra nemzetközi éve, mert épp 150 éve jelent meg az első lív nyelvtankönyv és szótár. A nyelv kb. olyan távol van a magyartól, mint a finn vagy az észt, érdekessége azonban, hogy előbbi kettőnél jóval több ősi elemet őrzött meg. Mára a kihalás szélére sodródott (nem elsősorban az észthez való hasonlósága és az ellettesülés [a lívek ugyanis Lettország területén élnek], hanem a szovjet idők eloroszosítása miatt), alig tíz ember beszéli anyanyelvi szinten, azonban egyikük sem első nyelvként. Szerencsénkre viszont e tíz közé tartozik a Tuļļi Lum zenekar énekese, Julgī Stalte, aki egy, a lív nyelv és kultúra ápolása és fenntartása iránt elkötelezett családba született, nem véletlenül fedezzük fel egy rokona (valószínűleg dédapja) nevét a lív himnusz szövegírójaként.

A Tuļļi Lum (aminek jelentése forró hó) 1999-ben alakult, és máig többé-kevésbé aktív, bár a hangos sikerek sajnos messze elkerülik a zenekart (pedig a lív kultúrának reneszánsza van, az idei lett Eurovíziós selejtezőn is feltűnt egy lív nyelvű dal, amely azonban nem véletlenül nem nyert). Egyetlen albumuk 2000-ben jelent meg, és szinte teljesen hozzáférhetetlen, pedig nagyon kellemes, fogyasztható, jól hangszerelt köntösbe bújtatták a tradicionális ihletésű dallamokat. A Tuļļi Lum zenéje a lív népzenei motívumokat ötvözi a jazz-zel, a szövegek alapjául pedig különböző néprajzi gyűjtések szolgálnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek alapján nem meglepő, hogy a dalok (amelyek közül néhány meghallgatható a zenekar myspace oldalán) témája a természeti népek mindennapjai köré szerveződik, talán az sem véletlen, hogy a lemez leglendületesebb dala a Tōţi broutšõb Rīgõ (apa Rigába ment) című.

Az itt bemutatott dal (az egyetlen, ami fent van a youtube-on) a lemez záródala, egy lív altatódal feldolgozása.

Tuļļi Lum - Eijō (Altató), 2000

 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz folk észt tulli lum lív

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr642552895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása