HTML

Északország zenéi

Érdekes, népszerű, népszerűtlen, újszerű vagy épp tradicionális észak-európai zenék, amik itthon kevéssé ismertek

Friss topikok

Linkblog

Profi tinik: a Blacksheeps zenekar

2011.01.03. 19:58 dap

2008-ban Norvégia egy kevesebb, mint 900 lelket számláló észak-norvég számi falura, Nessebyre figyelt, amikor is a 2007-ben helyi fiatalokból alakult zenekar elindult egy gyerekeknek szóló tévés tehetségkutatón, és azon nyomban meg is nyerték azt az Oro jaska beana című dalukkal. A zenekar tagjai tényleg félelmetesen fiatalok, az énekes-gitáros lány 1994-es születésű, de egyikük sincs még 20 éves.

Norvég és angol nyelven énekelnek (angolul sem csak feldolgozásokat), de több dalukban is vannak sorok számi nyelven (például az előbb említett dal címe számiul jelenti azt, hogy “Csöndet, kutya”). Ez nem véletlen, vagy egy nagylelkű gesztus: Nessebyben a számi a lakosok nagy részének (és az oktatásnak is) az első nyelve. Érdemes meghallgatni a kifejezetten ötletes No milk today-feldolgozást, amibe szintén számi nyelven fűztek bele pár sort.

A tehetségkutató megnyerése után őrületes népszerűségre tettek szert a norvég fiatalok között, szinte minden gyerek odavan ezért a tényleg kifejezetten jó tinipunk-bandáért (a kutyás daluk felkerült a norvég listák élére, megkapták érte a legjelentősebb norvég zenei díjat és az év dala is ez lett), akik kifejezetten komoly témákról is énekelnek.

Az itt bemutatandó daluk, ami 2009-es, Blacksheeps című bemutatkozó albumukon jelent meg, egy fiúról szól, aki lány szeretne lenni (ez az angol refrénből ez érthető is). A szöveg lényege az, hogy jobban jár a coming outtal, nem gáz az ma már. (A dalból készült egy nyolcperces kisfilm, itt megnézhető angol felirattal, ajánlom, nagyon aranyos.)

The Blacksheeps - Edwin (2009)

 felhasznált forrás: wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: punk norvég számi the blacksheeps

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr862558198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása