HTML

Északország zenéi

Érdekes, népszerű, népszerűtlen, újszerű vagy épp tradicionális észak-európai zenék, amik itthon kevéssé ismertek

Friss topikok

Linkblog

Világzene Kelet-Finnországból: Pauliina Lerche

2011.07.23. 14:43 dap

Karélia oroszországi részén már jártunk, de a Finnországhoz tartozó részekben is érdemes szétnézni, mert a folkzene-világzene ötletes és szerethető alakjai közül ott is többeket találunk. A leghíresebb közülük persze a Värttinä zenekar, a következőkben azonban csak annyiban lesz róluk szó, hogy mai bemutatottunk, Pauliina Lerche velük tapasztalta meg először a zenei karriert, ugyanis 1983-ban, 9 évesen, a Värttinä alapító tagjai között találta magát, miután egy gyerekeknek szóló tehetségkutatón felfigyeltek rá, és ott élt, ahonnét a zenekar is indult, Rääkkylä városában.

Pauliina Lerche nemcsak dal- és szövegírói tehetsége miatt döntött a szólókarrier mellett, hanem hangszeres tudása is irigylésre méltó, bár fő hangszerének a harmonikát tekinti, nem ritka, hogy hegedűt ragad, de kantelén és egy ahhoz hasonó modern hangszeren, a deltaron is játszik. 

Bár már jóval korábban elkezdett szólóban koncertezni, első albumát 2002-ben jelentette meg Katrilli címen, míg a másodikat, a Malanja címűt négy évvel utána, amelyet egy japán koncertturné is kísért. A nagyobb népszerűség és ismertség ezután érte el az énekesnőt, aki szólókarrierje mellett számos kisebb-nagyobb folkzenekarnak is tagja, amelyek közül talán a Burlakat a legizgalmasabb, akik (állításuk szerint) az egyetlen olyan világzenét játszó zenekar, amelynek csak karjalai nyelvű szövegei vannak.

Hősnőnk másik izgalmas (és kifejezetten népszerű - egy időben a finn köztévé gyerekműsorában is rendszeresen feltűntek) projektje a Mimmit, amit ismerősei unszolására alakított meg, miután egyértelművé vált, hogy a zenéit imádják a gyerekek. Hannamari Luukkanennel alkotott duójukban szintén tradicionális ihletésű dalokat énekelnek, de kifejezetten gyerekeknek szóló szövegekkel.

Pauliinának 2009-ben gyermeke született, így azóta valamivel kevesebbet lehet hallani róla, de (a zenekari fellépések mellett) időről időre felbukkan egy-egy szólókoncertje is.

A most bemutatott dal a Malanja című lemez lemez japán turnéjáról származik 2007-ből, címe Liileelailee

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: folk finn világzene pauliina lerche mimmit

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr743091441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása