HTML

Északország zenéi

Érdekes, népszerű, népszerűtlen, újszerű vagy épp tradicionális észak-európai zenék, amik itthon kevéssé ismertek

Friss topikok

Linkblog

A finn punk úttörője: Pelle Miljoona

2011.01.23. 01:15 dap

A '70-80-as évek finn punkzenéjének egyik legjelentősebb alakja, Pelle Miljoona neve művésznév, azt jelenti, hogy millió bohóc - igaz, a Pelle egyben rendes név is lehet, fura nép ez a finn. Az igazi neve Petri Samuli Tiili,és a Hamina városában született 1955-ben. Zenei pályafutása mellett íróként is jeleskedik, tavaly már a tizenegyedik regénye jelent meg.

Hosszú pályafutása során számos zenekarban megfordult, de mindegyik Pelle köré szerveződött, különbségek a stílusokban voltak (bár az első években klasszikus punkzenét játszott, azóta jó pár folkdalt is énekelt, egyre több akusztikus koncertet ad és reggaet is játszik), jelenleg egy akusztikus és egy rockzenekara van, de szólóban és duóban is gyakran fellép. Talán leghíresebb dala az 1980-as Moottoritie on Kuuma (Forró az autópálya) című, amelynek most egy 2008-as, akusztikus verzióját linkelem, hogy az is látszódjon, hogy Pelle nem mindig ül a dobok mögött, gitározik és szájharmonikán is játszik.

Roppant termékeny alkotó, a regényei mellett már csaknem harminc albumot jelentetett meg (a válogatáslemezeket nem számolva), és 1998 óta a Suspenders nevű punkzenekar dobosa is. Legutóbbi lemeze 2009-ben jelent meg Dharmapummi címmel, amit klasszikus punk-felállásban (dob-gitár-basszgitár) vettek fel, érdemes belehallgatni a 68 című dalába erről a lemezről, hogy kiderüljön, milyen sodró dalokat tud írni 55 éves fejjel is.

A bemutatott dal pedig eredetileg 1979-es, de a felvétel a kétezres évek közepén készült, címe Nuoret Sankarit (Ifjú hősök - érdekesség, hogy utóbb ez lett a Vadnyugat fiai című film finn címe is)

Szólj hozzá!

Címkék: punk finn pelle milljoona

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr212606150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása